Monday, April 23, 2007

Zájezd GHMP do kraje Alfonse Muchy


Galerie hl. m. Prahy opět uspořádala pro veřejnost zájezd do kraje Alfonse Muchy /21.4. 2007/. Tentokrát jsme však zájezd oproti podzimu rozšířili o dvě další místa – kromě Ivančic a Moravského Krumlova jsme navštívili ještě Památník Bible kralické v Kralicích nad Oslavou a románský kostel v Řeznovicích. Téma Bible kralické se totiž objevuje i na jednom z rozměrných pláten velkolepé Muchovy Slovanské epopeje, která je umístěna v Moravském Krumlově a kam směřoval hlavní cíl naší cesty. Jde o malbu “Bratrské škola v Ivančicích”, kde Mucha zachytil své rodiště v době fungování legendární bratrské školy, kde se učil např. i Jan Blahoslav. Právě v Ivančicích byla zřízena tajná bratrská tiskárna, která pak byla roku 1578 přenesena do románské tvrze v blízkých Kralicích.

Tajná bratrská tiskárna
Roku 1578 byla na tvrz do bezpečných žerotínských Kralic přenesena z Ivančic tajná bratrská tiskárna založená biskupem Janem Blahoslavem roku 1562. Přestěhování bylo uskutečněno v době, kdy na Moravě na sílilo pronásledování všech ”náboženských novot”.
Dělo se tak na základě mandátu vydaného císařem Rudolfem II., který dával výhradní právo cenzury všech tisků na Moravě biskupovi z Olomouce. Mandát namířený největší měrou proti ivančické bratrské tiskárně, ohrozil chystané uskutečnění největšího bratrského díla – vydání nového českého překladu biblického Starého zákona z hebrejštiny a řečtiny. Teologové a znalci jazyka, proto roku 1578 tajně odešli na tvrz v Kralicích na náměšťském panství.
Následujícího roku (1579) vytiskla bratrská tiskárna v kralické tvrzi první díl českého překladu Starého zákona. Na kralické tvrzi působila tiskárna spojená s knihvazačskou dílnou 42 let a z jejího lisu vyšla díla, která snesla srovnání se špičkovou produkcí německých či holandských tiskařů, neboť vedle nesporných obsahových a jazykových kvalit měla tato díla také mimořádně vysokou technickou, grafickou a typografickou úroveň a jsou dodnes považována za vrcholná díla knihtisku své doby.
Za vrchol kralického tisku je pokládána šestidílná Bible česká, později nazvaná kralická. Tiskárna se stala na krátkou dobu kulturním a literárním centrem Jednoty bratrské, neboť byla spojena nejen s ivančickým a kralickým sborem, ale i se skupinou učenců, teologů a znalců jazyka, pracujících na slovním a věcném výkladu bible a jejím překladu do češtiny. Roku 1620 byla činnost tiskárny přerušena po bitvě na Bílé hoře zásahem císařských vojáků, kteří přepadli Kralice a zcela je zpustošili.
Poté byla tiskárna v roce 1622 ukryta na zámku v Náměšti nad Oslavou, po sedmi letech přestěhována do Přerova, odtud pak do Slezska na nakonec, v roce 1631, do polského Lešna. Tam opět pracovala ve službách Jednoty až do požáru města v roce 1656, kdy byla zničena. Z Lešenské tiskárny vycházely mimo jiné i spisy J. A. Komenského.
Celkovou produkci kralické bratrské tiskárny tvořilo asi 70 různých titulů. Mezi nimi zaujímají přední místa šestidílná česká bible, známá jako Bible kralická (1579 – 1594), a dvě bible v jednom svazku (1596, 1613). Dále se zde tiskly kancionály, katechismy, modlitební knihy, učebnice a některé starší i nové původní teologické spisy.



Sympatické Kralice s křišťálově čistým vzduchem...


Vtipný znak města...



Stálá expozice v Památníku Bible kralické se zabývá dílem tiskařů Jednoty bratrské. Přibližuje návštěvníkům nejrůznější oblasti života tiskárny. Působení bratrské tiskárny je nahlíženo z pohledu jejího významu pro dobovou pedagogickou činnost, pro vlastní působení Jednoty bratrské jako církevní organizace i s ohledem na její roli v tiskařském řemesle své doby. Vedle řady originálních dokladů tiskařského řemesla, mj. také originálních literek a drobných pomůcek, objevených v unikátním množství během archeologického průzkumu tvrziště, je zde k vidění i velké množství artefaktů dobového života, dokumentující každodennost kralických tiskařů. Přímo v expozici se nachází rekonstrukce funkčního tiskařského lisu, na kterém jsou zhotovovány faksimile některých stran kralických tisků, které je možno následně porovnat s řadou exponátů vyšlých přímo z lisu bratrské tiskárny. Není opominuta ani starší historie Kralic n. Oslavou i připomenutí novějších tradic památky kralických tiskařů - činnosti místního Muzejního spolku pro uchování bratrských památek a tisků, stavby pomníku tiskařům a překladatelům Bible kralické i následné zbudování Památníku Bible kralické a jemu předcházejícímu archeologickému výzkumu.