Monday, April 23, 2007

Návštěva kostela v Řeznovicích
Poslední zastávkou v rámci zájezdu do kraje A.M. byl i románský kostel v Řeznovicích. Tímto magickým místem nás provedla stejně magická sestra Františka. Prohlídka charismatického kostelíčka tak získala milou pohádkovou atmosféru. Díky vstřícnosti naší průvodkyně nám bylo umožněno vystoupat až k nejstaršímu zvonu...

Kostel sv. Petra a Pavla je jednou z nejcennějších románských církevních staveb na MoravěJeho vznik je vymezen rozpětím let 1120-1150. K centrálnímu čtvercovému prostoru jsou přiřazeny ze tří stran apsidy. Čtyřboký hranol přechází v patře nad klenbou v osmistěn s románskými sdruženými okny, zastřešený jehlanem s kuželem ve vrcholu. Stavba je provedena z přesně pravoúhle tesaných pískovcových kvádrů. K původní románské stavbě byla po roce 1650 přistavěna chrámová loď. Kolem kostela se nacházel hřbitov, který byl v roce 1793 zrušen. Nejvzácnější náhrobní kameny z tohoto hřbitova byly roku 1947 uloženy do vnitřních prostor kostela. K ústřednímu prostoru se třemi půlkruhovými apsidami přiléhala na západní straně hranolová věž s tribunou v patře. Zanikla koncem 15. století přístavbou lodi přestavěné znovu ve 2. polovině 16. století.
V letech 1946-1947 byl kostel renovován zevně i uvnitř. Kostel byl uveden do původního stavu odstraněním vnitřní omítky, dříve zazděná okna za oltářem byla odkryta. Při odstraňování omítky byly objeveny fresky apoštolů sv. Jana a sv. Ondřeje, které pocházejí pravděpodobně z období kolem roku 1450. Sochy patronů sv. Petra a Pavla jsou dílem sochaře Emila Hlavici ze Vsetína z roku 1935.
Nejstarší zachovanou částí interiéru je presbytář z roku 1150.
Další úprava interiéru proběhla v letech 1986-1987 zásluhou P. Amanda Macka. Byla provedena výměna oltářů, nový oltář a svatostánek vyrobily ze skleněných cihel sklárny v Rosicích. Jeho světitelem se stal kap. vikář,prelát Ludvík Horký.Současně byla roku 1986 zasazena vitrážová okna s malbou podlepísně sv. Františka z Assisi od akademického malíře Jana Jemelky.Součástí změny interiéru se staly také svícny, symbolizující věčnésvětlo. Vlevo od hlavního vchodu vedle dveří sakristie je čtvercový kámen s vtesaným dutým templářským křížem. Kostel kolem roku 1300 náležel řádu templářů. V kostele byl pohřben roku 1310 kontur tohoto řádu Ekko. Románský kostel v Řeznovicích proslul existencí náhrobní desky s dlouho nevyluštěným písmem. Kamenná deska umístěná nyní vedle kamene s templářským křížem má na obvodě osm a půl neobvyklých znaků. Jedná se o zlomek náhrobního kamene s tzv. kumánským nápisem. Písmo rozluštil a určil orientalista dr. Pavel Poucha. Jedná se o písmo ujgurské, které později užívali Mongolové. Na kameni je slovo Margus, což je poturčené jméno Markus. Interiér kostela doplňuje polychromovaná dřevořezba Křížové cesty,zbudovaná společně s varhanami roku 1901 na uvítání nového století.Nejstarší zvon kostela pochází pravděpodobně z roku 1483.
Během historie byly postupně do roku 1914 pořízeny další zvony, které však byly v období 1. světové války použity na válečné účely. Roku 1929 byl firmou Manoušek ulit zvon Václav o hmotnosti 247 kg a zvon Petr a Pavel o hmotnosti 141 kg. Oba zvony byly posvěceny. Ve 2. světové válce byly rovněž použity na válečné účely. Roku 1950 byly firmou Manoušek ulity nové zvony s nápisy: "Válka vzala, láska vrátila" o hmotnosti 200 kg a "Živé volám, a mrtvé oplakávám" o hmotnosti 118 kg. Roku 1951 byly zvony napojeny na elektřinu.
Kříž před kostelem představuje Krista s Maří Magdalénou u paty.Byl vytvořen v 70. let 18. století.