Thursday, March 22, 2007

Sobotní doprovodná výtvarná akce k výstavě Aleny Kučerové + mezinárodní happening na Staroměstském náměstí


Dne 17.3. se konala další sobotní doprovodná výtvarná akce k výstavě Aleny Kučerové. S dětmi, kterých přišlo cca 20 –30 (+ rodiče), jsme se pokoušeli mj. opět o perforované obrázky á la Alena Kučerová…
V rámci Mezinárodního dne proti válkám a okupaci se konal na Staroměstském náměstí v tu samou dobu zajímavý happening. Už od odpoledních hodin se připravoval transparent s nápisem “Mír je síla – Praha 2007” a lidé si mohli zakoupit speciální louč s orientačním číslem stanoviště, kde po setmění měly být tyto louče hromadně zapáleny. Byl zde naznačen obří znak míru, jehož součástí byly právě jednotlivé, přehledně očíslované značky.
V sedm hodin večer vzplál na náměstí obří živý symbol míru z hořících loučí. Magická atmosféra měla být mj. jakýmsi pietním aktem za všechny lidské životy, které byly zmařeny v důsledku válečných konfliktů. Akce byla mezinárodní a konala se prý údajně ještě v 52 metropolích celého světa (např. New York, Paříž, Bogotá, Nairobi, Moskva…). MF Dnes si ulovila exkluzívní foto pro svůj článek přímo ze střechy Domu U Kamenného zvonu a uvedla o této akci zajímavou citaci: “Je to jedna z mnoha aktivit v rámci celosvětové kampaně Svět bez válek, jejímž cílem je vyjádřit žádost o jaderné odzbrojení a upozornit na nárůst nákladů na zbrojení ve světě” /Dana Feminová, organizátorka akce, Humanistické sdružení/. Termín koresponduje s březnem 2003, kdy začala válka v Iráku. Magický světelný kruh byl mimo jiné doprovázen stejně magickou známou skladbou “Teardrop” od Massive Attack (http://www.youtube.com/watch?v=fG8eQBSp9Ao).

Na znak míru se přímo po dlažebních kostkách přijel podívat i jeden vtipálek recesista - lyžař, který na sebe okamžitě strhl pozornost fotografů...:)))