Thursday, November 23, 2006

Den poezie



Do osmého ročníku renomovaného básnického festivalu "Den poezie" - www.volny.cz/denpoezie - (9. - 23. 11.) se letos zapojila i Galerie hlavního města Prahy. Festival proběhl ve cca čtyřiceti městech po celé ČR a především v Praze.

Festival se koná vždy na podzim kolem 16. listopadu, na který připadá výročí narození Karla Hynka Máchy (1810-1836, letos je 170. výročí jeho úmrtí). Program tvoří veřejná čtení, happeningy, výstavy, hudební a divadelní představení, konané v klubech, knihovnách, ve školách, v kinech, kavárnách, ale i na méně tradičních místech... První Den poezie v roce 1999 uspořádal literární a kulturní Klub 8, vznikl u příležitosti zahájení projektu Poezie pro cestující ( Poetry for Travellers), který zveřejňoval v pražském metru básně. Cestování po Praze tak lidem zpestřovaly básně např. od Emanuela Frynty, Jaroslava Seiferta, Ivana Martina Jirouse, Tery Fabiánové, Egona Bondyho, Viktorie Rybákové a celé řady dalších autorů. (Obdobné projekty zaměřené na veřejnou prezentaci poezie již probíhají v dopravních prostředcích mnoha světových metropolí, např. Londýn, Paříž, Oslo, Rotterdam, Sydney, New York a Moskva.)

Akce se letos konkrétně zaměřila na roli poezie v našem životě a v české kulturní tradici. Kromě češtiny zazněla při čtení poezie i rumunština, maďarština, ruština, lužická srbština, irština, angličtina, hebrejština, němčina a španělština (s českým překladem).

Letošní ročník festivalu zahrnoval i speciální akci pro děti. Jednalo se o zajímavou poznávací cestu Prahou. Začala na petřínské Štefánikově hvězdárně, pokračovala přes Památník národního písemnictví a dva objekty GHMP (Dům U Kamenného zvonu a Dům U Zlatého prstenu) a končila v Českém centru v Rytířské ulici. Po cestě byly pro děti připraveny různé zábavné, poznávací a tvořivé úkoly. Dům U Kamenného zvonu přivítal děti dramatickým zpracováním Zlatého kolovratu od K. J. Erbena… Celou podívanou, která byla založena hlavně na stínohře, mluveném slovu a zpěvu, připravila pro děti herečka Pavla Říhová se svým divadelním ateliérem "Abrakadabra". Po loutkovém divadle s nádhernými kulisami se konala výtvarná akce zaměřená na vizuální poezii a lettrismus, tedy na propojení básně a obrazu. Hravou a zábavnou formou si děti sami vyzkoušely, jak lze tyto oblasti umění nápaditě propojovat… Přišly desítky dětí.

Projekt Dne poezie v roce 2006 podpořily kromě GHMP i tyto instituce: Ministerstvo kultury ČR, Nadace Český literární fond, Česká centra, Maďarské kulturní středisko, Rumunský kulturní institut, British Council, Literature of frontiers, Goethe institut, Multikulturní centrum, Totem.cz, Večer přiměřených depresí, Ruská sezóna,Tiskárna Petr Dvořák, Štefánikova hvězdárna, Bagel, Ruská banka, Tvar.